Etusivu » Sähköiset palvelut yleistyvät asuntokaupassa

Sähköiset palvelut yleistyvät asuntokaupassa

Asunnon hinta-arvio sähköisesti

Vaikka et olisi myymässä asuntoa, saatat kuitenkin tarvita asunnosta tai kesämökistä hinta-arviota. Ehkä olet suunnitellut kylpyhuoneremonttia ja tarvitset sitä varten lisälainaa, jolloin pankki pyytää Sinua hankkimaan kiinteistönvälittäjän kirjallisen hinta-arvion asuntosi sen hetkisestä markkina-arvosta. Tai vanhempasi antavat kesämökin teille lapsille ennakkoperintönä ja verottajalle tarvitaan lahjaveron määritystä varten lahjoitetun omaisuuden arvo. Kirjallista hinta-arviota tarvitaan perunkirjoitukseen, ulosottomiehelle, holhousviranomaiselle ja moneen muuhun elämäntilanteeseen.

Perinteisesti soittaisit ehkä tuttavasi suosittelemalle kiinteistönvälittäjälle ja saisitte sovittua viikon päähän arviointikäynnin asunnollesi, kiinteistönvälittäjä tutustuisi asuntoosi, jonka jälkeen hän kurvaisi toimiston tietokoneelle laatimaan arviolausuntoa. Aikansa näperrettyä kiinteistönvälittäjä lähettää maapostin välityksellä allekirjoitetun arviokirjan, jonka mukana on vielä useamman satasen suuruinen lasku. Sinä toimitat arviolausunnon sitten kiltisti pankkivirkailijan tiskille.

Edellä kuvatun sijaan voit hankkia asunnolle hinta-arvion sähköisesti, jolloin toimitus on kaikille osapuolille vaivattomampi. Pankit ja viranomaiset eivät edellytä kiinteistönvälittäjän paikallakäyntiä arvion kohteessa. Ammattitaitoinen kiinteistöarvioitsija suorittaa arvion tilaajan haastattelun, kohteen yksilöllisten ominaisuuksien, kohteesta saatujen valokuvien, alueen toteutuneiden kauppojen ja vallitsevan markkinatilanteen  perusteella. Kirjallinen hinta-arvio on näin edullisempi ja nopeampi toimittaa suoraan tilaajan sähköpostiin, jonka voi välittää arvion loppukäyttäjälle kuten esimerkiksi pankille.

Osake- ja kiinteistökaupat tehdään jatkossa sähköisesti

Enää ei mennä pankkiin tekemään asuntokauppoja vaan ne tehdään jatkossa sähköisesti. Kunhan kaikki paperiset osakekirjat saadaan sähköiseen muotoon voi osakekaupat tehdä kotisohvalla. Kiinteistökauppa onnistuu jo nyt hyvin maanmittauslaitoksen ylläpitämässä sähköisessä kiinteistövaihdannan palvelussa. Sähköisessä kiinteistökaupassa ei enää kaupanvahvistajaa tarvita. Sähköisen kiinteistökaupan edellytyksenä on enää käyttötottumusten muutos. Vallitseva poikkeusaika, korona, vauhdittaa tätä sähköistä kaupankäyntiä.

Voit tilata nopeasti ja vaivattomasti kiinteistön kirjallisen hinta-arvion alla olevasta linkistä https://arvokirja.fi/tuote/arviolausunto/

Maria Saarenpää, LKV, YKV, AKA
Julkinen kaupanvahvistaja
Maria työskennellyt kiinteistönvälittäjänä yli 20 vuotta

Kirjoita kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut, jotta voit jättää kommentin.