Etusivu » Perunkirjoitus ja perukirja- Miten päästä alkuun?

Perunkirjoitus ja perukirja- Miten päästä alkuun?

perunkirjoitus ja perukirja
Perunkirjoittaja ja kiinteistöarvioitsija Maria Saarenpää

Perunkirjoitus ja perukirja

Perunkirjoitus ja perukirja tarkoittaa kuolinpesän omaisuuden ja osakkaiden selvittämistä. Perunkirjoitus ja perukirja tehdään niin, että toimittamiseen osallistuvat pesän osakkaat, jotka ovat perillisiä tai testamentinsaajia.  Perunkirjoitus ja perukirja täytyy toimittaa verottajalle 3 kk kuluessa vainajan kuolinpäivästä. Perunkirjoituksen ja perukirjan toimittamiseen voi hakea lisäaikaa verottajalta.

Näin pääset alkuun perunkirjassa ja perunkirjoituksessa:

  1. Varaa perunkirjottajalta perunkirjoitusta ja perukirjaa varten aloituspalaveri tästä
  2. Tilaa sukuselvitys ja/tai virkatodistus.
  3. Arvioi kuolinpesän ja lesken omaisuus: Kiinteistön tai asunnon arviointi eli kiinteistönvälittäjän arviokirja, hinta 150 €, tilataan verkosta mistä ja milloin vain  täyttämällä tilauslomake verkossa.

Edellä kuvatuilla toimilla olet hyvällä alulla, perunkirjottajan kanssa käytte asiat vielä yhdessä läpi ja sovitte perunkirjoituspäivän. Muut perukirjassa tarvittavat asiakirjat löytyvät tästä

Perunkirjoitus ja perukirja – Varaa aika aloituspalaveriin

Perunkirjoitus ja perukirja hinta on alkaen 500 €. Perunkirjoitus ja perukirjan teko kannattaa tehdä meillä Arvokirjassa, koska voit tilata asunnon tai kiinteistön arvioinnin samasta paikasta kuin perukirjan teon. Säästät näin aikaa ja vaivaa. Perunkirjoituksen ja perukirjan tekoa varten voit varata ajan aloituspalaveriin tästä.

Tilaa virkatodistukset ja elossaolotodistukset

Perunkirjoitusta ja perukirjaa varten kannattaa ensimmäisenä tilata maistraatista (nykyinen DVV) vainajan sukuselvitys tai / ja seurakunnasta virkatodistus. Pankit ja vakuutusyhtiöt laittavat automaattisesti vainajan kuolinpäivän mukaiset saldotodistukset vainajan viimeiseen osoitteeseen. 

Kiinteistön ja asunnon arviointi perunkirjoitusta ja perukirjaa varten tilataan Arvokirja.fi -palvelusta 

Kiinteistön ja asunnon arviointi perunkirjoitusta ja perukirjaa varten on tärkeää,  koska perukirjaan merkityn omaisuuden perusteella määräytyy osakkaille tuleva perintövero. Verottaja edellyttää, että perukirjaan on arvioitu kiinteistön tai asunnon käypä arvo eli todennäköinen myyntihinta kuolinpäivänä. 

Jos vainaja on ollut kuollessaan naimisissa ja puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, pitää myös lesken omaisuus, asunnot ja kiinteistöt, arvioida perunkirjoitus ja perukirja varten. Ennen mahdollisen perintöveron määräytymistä lapsille, tehdään verottajan toimesta ensiksi kuolleen puolison ja lesken välillä ositus. Osituksessa muodostuneesta perittävän avio-osasta määräytyy perillisille perintövero.

Asunnon ja kiinteistöjen arviointi perunkirjoitusta varten tilataan kirjallisena Arvokirja.fi -palvelusta täyttämällä tilauslomake tästä. Tämä Kiinteistönvälittäjän (LKV) kirjallinen hinta-arvio perunkirjoitusta varten on riittävä osoitus verottajalle omaisuuden käyvästä arvosta eli talon tai asunto-osakkeen todennäköisestä myyntihinnasta vainajan kuolinpäivänä.  Voit tilata virallisen kiinteistönvälittäjän arviokirjan verkosta mistä ja milloin vain!


Varaa aika perunkirjoituksen aloituspalaveriin!

Saatavuusalue

Voit tilata perukirjan ja asunnon tai kiinteistön arvioinnin mistä tahansa Suomessa

Oulu, Kempele, Tyrnävä, Muhos,  Liminka, Oulunsalo, Vaala, Utajärvi, Haukipudas, Ii, Yli-Ii, Olhava, Kiiminki, Yli-Kiiminki, Pudasjärvi, Posio, Syöte, Taivalkoski, Ranua, Kuusamo, Ruka, Rovaniemi, Inari, Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Hämeenlinna, Iisalmi, Vaasa, Jyväskylä, Turku, Pori, Satakunta, Ulvila, Rauma, Harjavalta, Kokemäki, Nokia, Ylöjärvi, Lempäälä, Lappeenranta, Raisio, Naantali, Kankaanpää, Salo, Akaa‎, Alajärvi‎ Alavus‎, Espoo‎ Forssa‎, Haapajärvi‎,  Haapavesi‎, Hamina, Hanko,‎ Harjavalta,‎ Heinola‎, Helsinki‎ Huittinen‎, Hyvinkää,‎ Hämeenlinna‎, Iisalmi,‎ Ikaalinen,

Imatra,‎ Joensuu,‎ Jyväskylä‎, Jämsä,‎ Järvenpää, Kaarina‎ Kajaani,  Kalajoki‎, Kangasala‎, Kankaanpää,‎ Kannus,‎ Karkkila‎ ,Kaskinen, Kauhajoki‎, Kauhava‎, Kauniainen , Kemi‎, Kemijärvi‎, Kerava,‎ Keuruu, Kitee‎ ,Kiuruvesi, Kokemäki , Kokkola‎ ,Kotka Kouvola, Kristiinankaupunki‎, Kuhmo,  Kuopio‎, Kurikka‎ , Kuusamo‎, Lahti, Laitila‎, Lappeenranta‎, Lapua, Lieksa‎, Lohja,‎ Loimaa‎, Loviisa,‎ Maarianhamina,‎ Mikkeli‎ Mänttä-Vilppula, Naantali‎, Nivala‎, Nokia, Nurmes,‎ Närpiö‎, Orimattila,‎ Orivesi,‎ Oulainen,‎ Outokumpu, Närpiö‎, Orimattila,‎ Orivesi,‎ Oulainen,‎ Outokumpu, Paimio‎, Parainen‎ Parkano‎, Pieksämäki,‎ Pietarsaari, Porvoo, Pyhäjärvi, Raahe‎, Raasepori‎, Raisio, Rauma‎, Riihimäki‎, Rovaniemi, Saarijärvi, Salo,‎ Sastamala‎ Savonlinna, Seinäjoki,‎ Somero‎, Suonenjoki,‎ Tampere, Tornio,‎ Turku,‎ Ulvila,‎ Uusikaarlepyy,‎ Uusikaupunki,‎ Vaasa‎, Valkeakoski, Vantaa, ‎ Varkaus, Viitasaari, Virrat‎ Ylivieska, Ylläs, Ylöjärvi, ‎Ähtäri, Äänekoski