Etusivu » Miten korona on vaikuttanut asuntojen arvoon?

Miten korona on vaikuttanut asuntojen arvoon?

Vaikka et ole myymässä asuntoa tai mökkiä, saatat kuitenkin tarvita niistä hinta-arviota monenlaiseen tarkoitukseen esimerkiksi avioerotilanteessa ositusta varten. Hinta-arvio suoritetaan tässäkin tapauksessa samalla tavalla kuin olisit myymässä asuntoa. Arvoon vaikuttavat mm. asunnon sijainti, yksilölliset ominaisuudet ja markkinatilanne. Korona on yllättäen vaikuttanut positiivisesti asuntokauppaan.

Pääkaupunkiseudulla kysyntää on enemmän kuin tarjontaa.

Soitin kollegalleni Itä-Helsingin Huoneistokeskuksessa kiinteistönvälittäjänä työskentelevälle Terhi Ahvoselle kysyäkseni pääkaupunkiseudun asuntomarkkinatilannetta. Terhi kertoi tehneensä tänä vuonna jo viisi kauppaa! Myytävää tarvittaisiin lisää, koska markkinoilla ostajia olisi. Terhi kertoi koronan pelottavan osaa myyjiä: Omaan kotiin ei haluta ylimääräisiä ihmisiä ja asunnon vaihtoa on siirretty ainakin tammikuun loppuun. Pääkaupunkiseudulle asetetuilla koronarajoituksilla on vaikutuksensa myös siis asuntokauppaan. Koska asuntojen myyntiin laittamista nyt pantataan, saattaa myynti ryöpsähtää keväällä, kun rajoituksia höllennetään. Kauppaa kuitenkin koko ajan tehdään ja esimerkiksi pitkään myynnissä olleet tontit ovat nyt menneet hyvin kaupaksi.

Keväällä 2021 asuntokaupassa käy kova suhina!

Yleensä asuntojen hinnat nousevat, kun markkinoilla on asunnonostajia, mutta tarjontaa vähän. Pankit ovat suhtautuneet koronasta huolimatta asuntolainoihin myötämielisesti ja myöntäneet lainalupauksia. Jos korona keväällä 2020 hieman jäädytti asuntomarkkinoita, niin todennäköisesti keväällä 2021 käy asuntokaupassa kova suhina. Voi pojat, kohta on myyjän markkinat!

Nyt muutetaan maalle!

Kun vuonna 2019 asuntojen hintojen alueittainen eriytyminen kasvukeskusten ja haja-asutusalueiden välillä jatkui voimakkaana ja kaupungistuminen ennustettiin muuttavan yhteiskuntaamme ennennäkemättömällä tavalla, niin saattaapi se vuonna 2021 keväällä kelkka kääntyä täysin ympäri. Kukapa olisi uskonut, että asutusmieltymykset muuttuvat yhden vuoden aikana? Kun toimistosta on siirretty tekemään kotiin töitä, tarvitaan työhuone. Kaupunkineliöt maksamat maltaita ja maallahan on muutenkin mukavampaa: Metsässsä voi kuljeskella etäällä muista eikä palvelujen puute haittaa, kun eihän niitä voi edes käyttää!

Ekspansio on täällä vuonna 2021

Oulun Kiinteistömaailma Puistolan toimitusjohtaja kiinteistönvälittäjä Riitta Snellman kertoo, että koronan vaikutus on ollut asuntojen hintoihin lievästi nouseva. Myyntiajat ovat lyhentyneet kaupungin ulkopuolella, mutta keskustassa pidentyneet. Sen sijaan, että halutaan päällekkäin asumaan lähekkäin kaupungin kerrostaloihin, nyt ostetaan edullisempia neliöitä kaupungin ulkopuolelta ja muutetaan omakotitaloon. Tapahtuu yllättävä ekspansio eli laajentuminen laajemmalle kaupunkiin keskittymisen sijaan.

Markkinat muuttuvat nopeasti lyhyellä aikavälillä

Korona osoitti, etä asuntomarkkinat voivat muuttua nopeasti lyhyelläkin aikavälillä. Markkinoiden ennustettavuus on haasteellista ja edellyttää kiinteistöarvioitsijalta valppautta havannoida markkinoiden nyansseja.

Markkinatilanteen mukainen kirjallinen hinta-arvio

Arvokirjasta saat nopeasti ja edullisesti markkinatilanteen mukaisen kirjallisen hinta-arvion asunnostasi tai kiinteistöstäsi. Arvio laaditaan asunnosta lähetettyjen kuvien, tilaajan haastattelun, asunnon yksilöllisten ominaisuuksin ja markkinatilanteen perusteella.

Tutustu ja osta arvio: Kirjallinen hinta-arvio – Arvokirja

Maria Saarenpää

Maria Saarenpää, LKV, YKV, AKA (asunto)
Maria on työskennellyt kiinteistönvälittäjänä yli 20 vuotta.

Kirjoita kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut, jotta voit jättää kommentin.