Etusivu » Pankille kirjallinen hinta-arvio asunnosta tai kiinteistöstä

Pankille kirjallinen hinta-arvio asunnosta tai kiinteistöstä

Onko Pankki pyytänyt Sinua hankkimaan asunnostasi kiinteistönvälittän (LKV) Kirjallisen hinta-arvion? Ilman kiinteistönvälitäjää tehtävissä asunto- ja kiinteisökaupoissa pankki yleensä edellyttää kiinteistönvälittäjän arvion asunnon vakuusarvosta kirjallisena. Pankki saattaa vaatia myös ensiasunnon ostajilta lainan lisävakuudeksi vanhempien talon, joka myös tulee arvioida pankille kirjallisena. Vanha asuntolaina kannattaa aika-ajoin myös kilpailuttaa pankkien kesken, jolloin tarvitset asunnostasi kiinteistönvälittäjän kirjallista hinta-arviota avuksi.

Voit tilata pankille kiinteistönvälittäjän hinta-arvion verkosta tästä

Miksi Pankki pyytää asunnosta tai kiinteistöstä kiinteistönvälittäjän kirjallista hinta-arvioita?

1. Asunto on pankilla lainan vakuutena

Kun Maija Meikälainen ostaa asunnon niin yleensä siihen tarvitaan pankista asuntolaina. Lainan myöntämistä varten pankki tarvitsee vakuuden, joka on kyseessä oleva ostettava asunto. Myönnettävän lainan suuruus riippuu vakuuden arvosta. Joskus ostettavan asunnon vakuusarvo ei riitä myönnettävään lainaan. Silloin tarvitaan lisävakuutta, kuten esimerkiksi vanhempien omakotitalo. Kiinteistönvälittäjän kirjallinen hinta-arvio kertooo pankille asuntosi ja vanhempiesi talon vakuusarvon suuruuden. Asunnon osakekirja tai kiinteistön panttikirjat jäävät pankin haltuun pantiksi siihen asti, kunnes maksat lainan pankille takaisin.

Miten asunnon tai kiinteistön vakuusarvo lasketaan?

Jos ostat asunnon kiinteistönvälittäjältä, pankki yleensä luottaa siihen, että kiinteistönvälittäjä on arvioinut asunnon ja tarjousten perusteella muodostunut kauppahinta antaa osoituksen asunnon vakuusarvosta. Useimmiten asunnon vakuusarvo on 70 prosenttia asunnon markkina-arvosta. Loppu 30 prosenttia vakuudesta täytyy hankkia esimerkiksi henkilötakauksella. Yhä useammin pankit vaativat lainan lisävakuudeksi esimerkiksi vanhempien omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon.

Vanhempien talo asuntolainan lisävakuudeksi

Jotta pankki voi käyttää vanhempien omakotitaloa lisävakuutena ostamasi asunnon vakuutta varten, tarvitsee pankki vanhempien talosta käyvän arvon määrityksen. Pankki tarvitsee lisävakuuden käyttöä varten kiinteistönvälittäjän kirjallisen hinta-arvion.

2. Ostitko asunnon ilman kiinteistönvälittäjää?

Jos ostit asunnon yksityiseltä henkilöltä ilman kiinteistönvälittäjää, saattaa pankki vaatia riippumattoman tahon eli kiinteistönvälittäjän (LKV) arviota arvon määrityksen perustaksi, vaikka olisitte asunnon myyjän kanssa yksimielisiä kauppahinnasta.

3. Asuntolainasta takaajat pois tai remonttirahaa asuntoa vastaan.

Aikanaan kun ostit asunnon pankki vaati lisävakuudeksi henkilötakaajan, jotka saattavat olla esimerkiksi vanhempasi. Yleisen arvonousun ja mahdollisesti asunnossa tehtyjen remonttien ansiosta asunnon vakuusarvo on saattanut nousta niin paljon, että esittämällä pankille kiinteistönvälittäjän kirjallisen hinta-arvion, saat lisälainaa tai takaajat kokonaan pois.

4. Kilpailuta pankkeja

Vanha asuntolaina saattaa olla järkevä kilpailuttaa pankeilla ja säästää koroissa ja lainaehdoissa. Kilpailutusta varten tarvitset asunnosta ja mökistä kiinteistönvälitäjän kirjallisen hinta-arvion

Kiinteistönvälittäjän (LKV) laatima Kirjallinen hinta-arvio

1. Kirjallisen asunnon hinta-arvion sisältö

Pankit saattavat ohjeistaa lainaneuvottelijaa kirjallisen hinta-arvion vaadittavasta sisällöstä. Kiinteistönvälittän kirjallinen hinta-arvio pitää sisällään:

  1. Pankit edellyttävät, että arviokirjan vakuusarvon määrittelyä varten on tehnyt LKV-tutkinnon suorittanut kiinteistönvälittäjä
  2. Arviossa tulee ilmetä arvion tilaajan nimi
  3. Arvioitavan asunnon tai kiinteistön osoite
  4. Arvioitavan asunnon käypä, riippumaton hinta ja myyntiaika-arvio
  5. Perustelut mihin arvioitu hinta perustuu (Esimerkiksi miltä alueelta ja millä aikavälillä vertailukaupat on valittu)
  6. Arvion tekijän nimi, allekirjoitus ja pätevyys

2. Mihin kirjallinen hinta-arvio perustuu

Pankin vakuuarvoa varten kiinteistönvälittäjän ei välttämättä tarvitse käydä arvioitavassa asunnossa paikanpäällä, vaan arvio voidaan suorittaa asunnon yksilöllisten ominaisuuksien, pinta-alan ja sijaintitetojen perusteella. Tilaaja voi lähettää arvioitsijalle kuvia asunnosta, jotka voivat tarkentaa arviota.

Kiinteistönvälittäjä laatii arviolausunnon vertailemalla arvioitavaa asuntoa samalla alueella arviointiaikaa lähellä myytyihin asuntoihin hintatilastoista saatavien tietojen perusteella. Asunnon arvoa voidaan haarukoida myös esimerkiksi siitä saatujen vuokratuottojen perusteella.

3. Kirjallisen hinta-arvion hinta

Kiinteistönvälittäjän kirjallisesta hinta-arviosta voi joutua pulittamaan useita satasia. Kiinteistöarviointi on eritymässä kiinteistönvälityksestä omaksi toimialakseen. Kokeneet kiinteistönvälittäjät erikoistuvat arviointiin, jolloin arviointi ja arviolausunnot on ammattitaitoisesti laadittuja asunnon omistajan tilanteeseen sopivaksi. Arvokirjasta saat asunnon kirjallisen hinta-arvion alkaen 150 €.

Voit tilata kirjallisen hinta-arvion tästä

Kirjoittaja on Kiinteistöasiantuntija Maria Saarenpää, joka on työskennellyt Oulun seudulla kiinteistönvälittäjänä vuodesta 2000

Maria Saarenpää, Ylempi kiinteistönvälittäjä, LKV, YKV
Auktorisoitu kiinteistöarvioitsija, AKA (asunto)
Kaupanvahvistaja