Etusivu » Mitä jos tontilla ei ole omistajatietoja?

Mitä jos tontilla ei ole omistajatietoja?

Pertti ja Kimmo tulivat luokseni neuvottelemaan kiiinteistön kauppakirjan laadinnasta. He olivat keskenään hieroneet maakauppoja: Kimmo ostaisi Pertin vanhempien kuolinpesän hallussa olevista tiloista muodostuvan rakennuspaikan.

Kiinteistön kauppakirja tulee tehdä Maakaaren muotosääntöjä noudattaen ja kaupanvahvistajan tulee vahvistaa kauppakirja. Kaupanvahvistajan tulee tarkistaa kiinteistön omistajatiedot, jotka on merkitty kiinteistön rekisteritietoihin; lainhuutoon.

Pertin ja Kimmon tapauksessa tarkistin tilojen lainhuutomerkinnät ja yhdestä ne puuttuivat kokonaan. Omistajatietojen puuttuminen ei ole mitenkään poikkeuksellista, Suomessa on todennäköisesti kymmeniätuhansia kinteistöja ilman lainhuutomerkintöjä.

Tällaisessa tilanteessa meidän tulee tutkia kiinteistön muodostumisketjua ihan alkuun saakka. Jos tilan muodostumisesta on kulunut pitkä aika on tilalle syytä hakea selvenneyslainhuutoa maanmittauslaitokselta.

Lainhuudattoman tilan kiinteistörekisteriotteesta selvisi, mistä tila oli lohkottu. Maanmittauslaitokselta saimme kyseisen vuonna 1925 laaditun jakosopimusasiakirjan, josta selvisi, että lainhuudattamaton tila oli annettu vuonna 1925 jakosopimuksessa yhteiseksi 11 eri henkilölle, joista kolme oli kuolinpesää! Voitteko kuvitella kuinka monta omistajaa tilalla on 95 vuotta myöhemmin!

Pertin suku oli käyttänyt vuosikymmenet lainhuudattamatonta tilaa omanaan ja tilalla olevissa rakennuksissa oli asunut Pertin tätikin. Nyt lupaa myyntiin pitäisi hakea varmaan tuhansilta ihmisiltä. Lisäksi kaikista kuolinpesistä tulisi olla perukirjat virkatodistuksineen; tässä menee tovi, että päästään Pertin ja Kimmon kanssa kauppakirjoja allekirjoittamaan!

Kiinteistöasiantuntija Maria Saarenpää.
Marialla on myynyt kiinteistöja Oulussa, Iissä ja Haukiputaalla 20 vuotta.