Etusivu » Korona – Ei niin pahaa ettei jotakin hyvääkin!

Korona – Ei niin pahaa ettei jotakin hyvääkin!

Korona on aiheuttanut poikkeuksellisen tilanteen kesämökkikauppaan: Kesämökkien ja vapaa-ajan asuntojen hinnat ovat monen vuoden alamäen jälkeen pitkästä aikaa taas nousussa. Mökkikauppa on käynyt alkuvuonna vilkkaana. Kauppojen lukumäärillä mitattuna Suomessa myytiin tammi-toukokuussa 17 prosenttia enemmän mökkejä ja vapaa-ajanasuntoja kuin vuotta aiemmin.

Kysyntäpiikkiä selittää ennen kaikkea korona, josta seuranneet rajojen sulkemiset ovat saaneet monen suomalaisen kohdistamaan lomahaaveensa kotimaahan.

Mökkikauppa on aina kiinni kysynnästä ja tarjonnasta. Jo lähes kymmenkunta vuotta mökkien hinnat ovat olleet laskussa, mutta nyt, ainakin hetkellisesti, tilanne on kääntymässä päälaelleen. Nyt kysyntä on lisääntynyt ja se on kääntänyt hinnat nousuun.

Oleellista kysynnän ja arvon määrityksessä hyväksyttävissä oleva etäisyys mökin ja kodin välillä on noin tunnin ajomatka . Lisäksi mökin pitää sijaita vesistöjen äärellä. Vapaa-ajan asunnon arvo muodostuu mm sijainnista, ilmansuunnasta, rannan laadusta, liittymistä ja sinne johtavasta tiestä.

Osa mökin ostajista etsii vapaa-ajan asuntoa, jossa ovat kaikki omakotitalon mukavuudet. Osalle riittää perinteinen mökki. Keskimääräinen mökkiin sijoitettava rahamäärä on noin 75 000 €. Rahamäärään vaikuttaa kotitalouksien maksukyky. Huomioitavaa on, että joillekin pankeille mökki käy vakuudeksi vain 40 % osuudelta. Loppuosa on maksettava omarahoituksella tai hankittava vakuus muualta.

Kiinteistönvälittäjien ylläpitämän hintaseuranpalvelun perusteella Haukiputaalla vapaa-ajan asuntoja on myyty kuluneen vuoden aikana 4 kpl kun vastaavasti edellisvuonna luku oli kaksi. Haukiputaalla kakkoskodin keskimääräinen rakennusvuosi on 1989 ja se hinnaltaan 86 125 €.

Iissä mökkejä on myyty tänä vuonna 12 kpl. Iistä on ostettu vuonna 1976 rakennettu mökki keskimäärin 62 500 eurolla. Viime vuonna Iistä myytiin 7 mökkiä. Ylikiimingistä on myyty kuluneen vuoden kymmenkunta vapaa-ajan asuntoa, joiden keskimääräinen rakennusvuosi on ollut 1977 ja myyntihinta 55 000 €. Kiimingissä on samat luvut ja vuonna 2019 siellä tehtiin muutama mökkikauppa vähemmän.

Pudasjärvellä on myyty kuluneena vuonna 19 mökkiä, joiden keskimääräinen rakennusvuosi on ollut 1992 ja toteutunut hinta 72 000 €.

Oulussa vuonna 2019 keskimääräinen mökin neliöhinta oli 1 685,00 €, kun tänä vuonna neliöhinta on noussut 1 779,00 €. Keskimääräinen neliöhinta on noussut yli 5 %