Etusivu » Kiinteistön lahjakirja tulee allekirjoittaa kaupanvahvistajan läsnäollessa

Kiinteistön lahjakirja tulee allekirjoittaa kaupanvahvistajan läsnäollessa

Vainion suvulla oli kesämökki, oikeastaan se oli mökkipahanen kaukana rämemetsässä. Mökki oli Vainion neljän veljeksen omistuksessa. Mökillä ei ollut käynyt aikoihin kukaan, mitä nyt veljeksistä vanhin Pekka joskus talvella moottorikelkalla. Juhannuksena kun oli kokoonnuttu yhteen oli tullut puheeksi, että muut voisivat lahjoittaa mökin Pekalle. Samalla oli tehty lahjakirja, jonka naapurit olivat todistaneet oikeaksi.

Pekka oli hakenut maanmittauslaitokselta lainhuutoa, mutta lahjakirja ei heille kelvannut, koska sitä ei ollut allekirjoitettu kaupanvahvistajan läsnäollessa.

Jos mökki tai talo sijaitsee omalla tontilla, tulee lahjakirja laatia lain edellyttämien muotosäännösten mukaisesti. Silloin todistajiksi ei kelpaa naapurit, vaan lahjakirja tulee allekirjoittaa ja lahjan osapuolten tulee olla yhtäaikaa läsnä, maanmittauslaitoksen määräämän kaupanvahvistajan läsnäollessa. Kiinteistöä lahjoitettaessa huomioitava on myös, että kiinteistön lahjakirjalle on asetettu useita muotovaatimuksia, joiden täyttymisestä tulee huolehtia.