Sähköinen kauppakirja

Sähköinen kauppakirja  

sähköinen kiinteistökauppa
Kaupanvahvistaja Maria Saarenpää

Sähköinen kauppakirja allekirjoitetaan maanmittauslaitoksen palvelussa pankkitunnuksilla.  Sähköinen kauppakirja voidaan tehdä silloin, kun myyt talon ilman kiinteistönvälittäjää, ostat määräalan tontista tai myyt puolisolle osuuden yhteisestä kodista erotilanteessa sekä sukulaisen välisessä kaupassa.

 Ostajan ja myyjän ei tarvitse olla yhtäaikaa läsnä pankissa allekirjoittamassa  vaan sähköinen kauppakirja allekirjoitetaan paikasta ja ajasta riippumatta. Erillistä kaupanvahvistusta ei tarvita ja allekirjoituksesta lähtee automaattisesti liikkeelle lainhuuto.

Kaupanvahvistaja laatii ensin kauppakirjaluonnoksen ja ohjaa sähköistä kiinteistökauppaa ostajan, myyjän ja pankin välillä. Kauppahinnan maksu tehdään sähköisen kauppakirjan ehtojen mukaisesti ennen omistusoikeuden siirtymistä. 

Tutustu sähköisen kauppakirjan kustannuksiin tästä

 

Sähköinen kauppakirja -kysy lisää!

Sähköinen kauppakirja allekirjoitetaan pankkitunnuksilla ilman kaupanvahvistajaa

Sähköinen kauppakirja ilman kaupanvahvistajaa on ollut mahdollista allekirjoittaa maanmittauslaitoksen ylläpitämässä kiinteistönvaihdannan palvelussa jo vuodesta 2013.  Korona vauhditti sähköisenkauppakirjan käyttöönottoa, Sähköisen kauppakirjan käyttö kiinteistökaupassa lisääntyikin räjähdysmäisesti vuonna 2021. Tulevaisuudessa kaikki kiinteistökaupat tullaan allekirjoittamaan sähköisesti.

Sähköinen kauppakirja allekirjoitetaan pankkitunnuksilla maanmittauslaitoksen kiinteistövaihdannan palvelussa. Kaupan osapuolena voi olla henkilö tai yritys; kuolinpesän osakkaat voivat allekirjoittaa sähköisen kauppakirjan pankkitunnuksilla, jos osakkaille on haettu perukirjan perusteella selvennyslainhuuto. Sähköinen kiinteistökauppa voidaan voidaan tehdä silloin, kun olet löytänyt tontille, talolle tai kesämökille ostajan ilman kiinteistönvälittäjää, myyt sukulaiselle kiinteistön tai luovut puolikkaasta osuudestasi taloon avio-/avoerotilanteessa.

 

Sähköisen kauppakirjan hinta

Kaupanvahvistajan laatima sähköinen kauppakirja maksaa 470 €. Hinta sisältää kauppakirjaluonnoksen pankille ja kaupan osapuolille. Kaupanvahvistaja huolehtii lisäksi maksujärjestelyt ja panttikirjojen siirron pankkien välillä.

Sähköisen kauppakirjan teko edellyttää myytävästä kiinteistöstä rasitustodistusta, lainhuutotodistusta ja kiinteistörekisteriotetta, joiden yhteishinta on 80 €.

Sähköisen kauppakirja -allekirjoituksesta lähtee vireille myös lainhuutohakemus.

Kun kiinteistökauppa allekirjoitetaan sähköisesti, perii maanmittauslaitos lainhuutomaksun Arvokirjan kaupanvahvistajalta. Arvokirjan lainhuutomaksu on 345 €, jonka yleensä ostaja maksaa.

Kun kauppakirja tehdään perinteisesti, hakee lainhuutoa yleensä ostajan pankki ja pankki perii lainhuutohakemuksesta ostajalta pankista riippuen n. 500 €. 

Sähköisen kauppakirja kokonaiskustannus on 895 €. sis alv ja maanmittauslaitoksen lainhuutomaksu. Ostaja on yleensä maksanut lainhuudon kustannukset 345 € ja kaupan osapuolet voivat sopia miten kauppakirjan ja kaupan asiakirjojen kustannus 550 €  jaetaan.

Sähköinen kauppakirja -Kauppahinnan maksu ja panttikirjojen siirto 

Sähköinen kauppakirja allekirjoitetaan ajasta ja paikasta riippumatta. Myyjä voi allekirjoittaa kauppakirjan illalla Kuusamosta kesämökiltään. Tämän jälkeen ostaja voi allekirjoittaa kauppakirjan heti tai seuraavana päivänä vaikka marjametsässä. Kauppakirjan allekirjoitusaika on 30 vuorokautta.

Kauppakirjan ehtoihin kirjataan viimeinen kauppahinnan maksupäivä. Kun kauppahinta on maksettu, siirtyy omistus- ja hallintaoikeus myytyyn kiinteistöön. Kauppahinta kuitataan maksetuksi eri kuitilla. Ostaja ei saa kiinteistöön lainhuutoa ennen kuin on toimittanut maanmittauslaitokselle kuitin kauppahinnan maksusta. Jos myyjällä on pankkilaina ja ostaja rahoitaa kaupan pankkilainalla, huolehtivat pankit kauppahinnan maksun ja panttikirjojen siirron keskenään kauppakirjojen ehtojen mukaisesti. 

Usein talo on vakuutena myyjän pankkilainaan. Tämän vuoksi taloa rasittaa sähköiset panttikirjat, jotka lueteltu kiinteistöön kohdistuvassa rasitustodistuksessa. Panttikirjat ovat pankkilainan vakuutena myyjän pankilla. Kun kiinteistö myydään, pankki vapauttaa panttikirjat lainoittamattomina ja vapaana ostajalle tai ostajan pankille kauppahintaa vastaan.  Ennen kauppakirjan allekirjoitusta tarvitaan myyjän pankilta siis kirjallinen sitoumus luovuttaa myytävään kiinteistöön kohdistuvat panttikirjat ostajalle tai ostajan pankille.

Ostajan pankki ei maksa kauppahintaa ennen kuin on saanut ostajan pankilta tämän kirjallisen sitoumuksen.  Arvokirjan kaupanvahvistaja neuvottelee kauppahinnan maksujärjestelyt ja sitoumuksen toimittamisen pankkien välillä. 

Sähköinen kauppakirja -lainhuuto 

Lainhuuto tarkoittaa kiinteistön omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitoksen lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Lainhuutoa pitää hakea silloin, kun kiinteistön omistaja vaihtuu. Vain lainhuudatettu kiinteistö voidaan kiinnittää ja käyttää velan vakuutena. Kiinteistöön kohdistuvasta lainhuutotodistuksesta tarkistetaan kenellä on oikeus myydä kiinteistö. Sähköisessä kiinteistökaupassa lainhuuto lähtee vireille kauppakirjan  allekirjoituksesta.

Kysy lisää alla olevalla lomakkeella!

Anna nimesi.
Anna toimiva puhelinnumero.
Kirjoita viestisi.

Saatavuusalue

Sähköinen kauppakirja on käytettävissä on käytettävissä mistä tahansa. Myytävä kiinteistö on oltava Suomessa. Oulu, Kempele, Tyrnävä, Muhos,  Liminka, Oulunsalo, Vaala, Utajärvi, Haukipudas, Ii, Yli-Ii, Olhava, Kiiminki, Yli-Kiiminki, Pudasjärvi, Posio, Syöte,Taivalkoski,  Ranua, Kuusamo, Ruka, Rovaniemi, Inari, Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Hämeenlinna, Iisalmi, Vaasa, Jyväskylä, Turku, Pori, Satakunta, Ulvila, Rauma, Harjavalta, Kokemäki, Nokia, Ylöjärvi, Lempäälä, Lappeenranta, Raisio, Naantali, Kankaanpää, Salo, Akaa‎, Alajärvi‎ , Alavus‎, Espoo, Forssa‎, Haapajärvi‎, Haapavesi‎, Hamina, Hanko,‎ Harjavalta,‎ Heinola‎, Helsinki‎ Huittinen‎, Hyvinkää,‎ Hämeenlinna‎, Iisalmi,‎ Ikaalinen, Imatra,‎ Joensuu,‎ Jyväskylä‎, Jämsä,‎ Järvenpää, Kaarina‎, Kajaani,  Kalajoki‎, Kangasala‎, Kankaanpää,‎ Kannus,‎ Karkkila‎ ,Kaskinen, Kauhajoki‎, Kauhava‎, Kauniainen‎ , Kemi‎ ,Kemijärvi‎, Kerava,‎ Keuruu, Kitee‎ ,Kiuruvesi, Kokemäki‎ ,Kokkola, Kotka Kouvola, Kristiinankaupunki‎, Kuhmo,  Kuopio‎, Kurikka‎ , Kuusamo‎, Lahti, Laitila‎, Lappeenranta‎, Lapua, Lieksa‎, Lohja,‎ Loimaa‎, Loviisa,‎ Maarianhamina,‎ Mikkeli‎ Mänttä-Vilppula, Naantali‎, Nivala‎, Nokia, Nurmes‎ Raahe‎, Raasepori‎, Raisio, Rauma‎, Riihimäki‎, Rovaniemi‎ Saarijärvi,Salo,‎ Sastamala‎ Savonlinna, Seinäjoki,‎ Somero‎, Suonenjoki‎ Tampere,Tornio‎ Turku,‎ Ulvila,‎ Uusikaarlepyy,‎ Uusikaupunki,‎ Vaasa‎, Valkeakoski, Vantaa, ‎ Varkaus, Viitasaari, Virrat‎ ,Ylivieska, Ylöjärvi, ‎Ähtäri, Äänekoski

Kirjoita kommentti

Sinun täytyy olla kirjautunut, jotta voit jättää kommentin.