Etusivu » Kiinteistönvälittäjän kirjallinen hinta-arvio (LKV)

Kiinteistönvälittäjän kirjallinen hinta-arvio (LKV)

Tarvitsetko kiinteistönvälittäjän kirjallista arviolausuntoa, vaikka et ole myymässä asuntoa?

Asunnosta, kiinteistöstä, autopaikasta, autohallipaikasta tai vapaa-ajan asunnosta tarvitaan kiinteistönvälittäjän arviolausuntoa moneen tilanteeseen, vaikka et sillä hetkellä suunnittelisikaan myyntiä. Arvokirjasta saat arviolausunnot ammattitaidolla esimerkiksi perukirjaa, ositusta, lahjakirjaa, rahoitusta tai muuta tarkoitusta varten. Yleensä ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä pystyy laatimaan arvion ilman paikalla käyntiä ja voit tilata virallisen kaikille viranomaisille kelpaavan arviokirjan nopeasti, edullisesti ja helposti suoraan verkosta hintaan 150 €. Arviokirja sisältää kaikkien pankkien ja viranomaisten edellyttämät tiedot.

Pankki ja viranomaiset eivät edellytä kiinteistönvälittäjän paikalla käyntiä arvion kohteessa kirjallista hinta-arviota varten. Tarvittaessa käymme myös paikan päällä ja arviolausunto laaditaan tapauskohtaisesti. Tallöin arviolausunnon hinta määräytyy kohteen ominaisuuksien perusteella.

Arvokirjasta saat myös auktorisoidun kiinteistönvälittäjän laatiman AKA -kiinteistöarvion. AKA-arviota tarvitaan vaativiin kiinteistökauppoihin, riita-asioihin ja pankin vakuusarvioita varten. AKA-arviota varten kiinteistöarvioitsija käy tekemässä katselmuksen arvion kohteessa paikanpäällä ja tutustuu kohteeseen liittyviin asiakirjoihin, on yhteydessä rakennusviranomaisiin ja laatii saatujen tietojen perusteella 5-20 sivuisen arviokirjan liitteineen.

Pankki pyytää asunnosta tai kiinteistöstä kirjallista arviokirjaa

Jos ostat asunnon suoraan omistajalta, pankki vaatii yleensä lainanvakuutta varten ostamastasi asunnosta kiinteistönvälittäjän kirjallisen hinta-arvion ostamasi kiinteistön tai huoneiston vakuusarvon määritystä varten. Tällöin myös kaikki kaupanosapuolet saavat puolueettoman ja kirjallisen asunnon hinta-arvion avulla luotettavan ulkopuolisen näkemyksen asunnon realistisesta markkina-arvosta.

Jos lapsi on ostamassa ensiasuntoa, pyytää pankki yleensä vanhempien omakotitaloa asuntolainan vakuudeksi, myös tässä tapauksessa vanhempien talo tai kesämökki tulee vakuusarvoa varten määritellä kirjallisesti.

Pankki pyytää sinulta yleensä kirjallista hinta-arviota talosta, jos suunnittelet remonttia tai vaikka auton ostoa ja tarvitset siihen uuden tai lisälainan. Jos aikaa kodin ostosta on kulunut jo vuosia, tai jos kohteessa on suoritettu remonttia, on asunnon tai kiinteistön arvo noussut ja ehkä kirjallisen hinta-arvion avulla mahdolliset henkilötakaajat voi vapauttaa lainan takausvastuusta.

Asiassa kannattaa myös itse olla aktiivinen, jos aikaa kodin ostosta on kulunut jo vuosia, tai jos kohteessa on suoritettu remonttia. Täten kohteen arvo on todennäköisesti noussut ja pankille on hyvä toimittaa ajantasainen tieto omaisuuden arvosta.

Sijoittaja tarvitsee asunto-osakkeista arviota

Asuntosijoittajat hyötyvät kirjallisesta arviosta saadakseen esimerkiksi lisälainaa uusiin sijoitusasuntoihin.

Yrittäjä tarvitsee arviota kirjanpitoa varten

Yrittäjille ajantasainen ja vahvistettu kirjallinen arvio omaisuudesta voi olla myös tarpeen kirjanpitoa varten.

Asunnon käypä arvo verottajalle kirjallisena

Asunnon hinta-arvio kirjallisena tarvitaan myös verottajalle: Jos haluat lahjoittaa vapaa-ajan asunnon lapsille, tarvitsee lahjaveroa varten laatia kiinteistönvälittäjän arviolausunto verottajalle. Ehkä omistasi kiinteistön verotusarvo on pienentynyt ja omakotitalon arviokirjalla saisit kiinteistöveroa pienemmäksi kun esimerkiksi kesämökki halutaan lahjoittaa lapsille, myyt asunnon itse ilman kiinteistönvälittäjää tai avioerotilanteessa ositussopimusta varten.  Kirjallinen arviokirja asunnosta tai kiinteistöstä on myös tarpeen silloin kun tehdään sukulaiskauppoja mahdollisesti alle käyvän hinnan.

Kuolinpesän asunnon hinta-arvio

Asunnon hinta-arviota kirjallisena tarvitaan perunkirjoitusta ja perinnönjakoa varten. Perukirjaa varten tulee arvioida esimerkiksi perittävän asunnon ja mökin arvo. Perukirja toimii verottajan suuntaan veroilmoituksena, jonka perusteella perintöverot määrätään. Samalla perukirja toimii perinnönjaon pohjana. Laillistetulta kiinteistönvälittäjä arvioi kuolinpesänkuuluvat asunnot ja kiinteistöt kirjallisella arviolla.

Asunnon arvio ja avioero

Avioeron mietitään mitä tapahtuu yhteiselle asunnolle. Kiinteistönvälittäjän kirjallisen hinta-arvion avulla voi päättää jääkö jompikumpi asuntoon vai laitetaanko se myyntiin. Joka tapauksessa avioliiton päättyessä tulee aina laatia ositussopimus. Osituksessa asunto jaetaan, jolloin arvioittaminen kannattaa hoitaa puolueettomasti ja kirjallisesti. Mikäli ositus tehdään, on järkevää arvioiduttaa puolueettomasti myös kiinteistöt kuten vapaa-ajan asunto.

Edunvalvonta ja asunnon tai kiinteistön arvio

Edunvalvonnassa olevan henkilön kiinteistön tai asunto-osakkeen myyntiin tarvitaan digi-ja väestöviraston (DVV) holhousviranomaisen lupa. Kirjallista hinta-arviota tarvitaan holhousviranomaisellemyös kun edunvalvonta alkaa.

Talon hinta-arvio ulosottomiehelle

Jos asunto tai tai kiinteistö on ulosmitattu vaatii ulosottoviranomainen mahdollista myyntiä varten arviolausunnon.

Asunnon hinta-arvio sähköisesti 

Sähköiset palvelut yleistyvät asuntokaupassa. Nyt voit tilata asunnon tai kiinteistön kirjallisen hinta-arvion kirjallisena sähköisesti kotisohvaltasi . Saat kiinteistönvälittäjän virallisen kirjallisen hinta-arvion nopeasti ja edullisesti suoraan sähköpostiisi. Asunnon arviokirjan hinta on 150 € ja saat kirjallisen hinta-arvion yleensä seuraavana arkipäivänä.

Miten kirjallinen hinta-arvio laaditaan

Arvio suoritetaan asunnosta lähetettyjen valokuvien, tilaajan haastattelun, alueen toteutuneiden kauppojen, markkinatilanteen ja asunnon yksilöllisten ominaisuuksien perusteella.

Arvokirjan kokeneet kiinteistönvälittäjät laativat kirjallisen hinta-arvion perustuen tilastoihin toteutuneista kauppahinnoista samalla alueella ja myyntiajoista. Lisäksi arvioija tutkii alueella myynnissä olevat vertailukelpoiset asunnot.

Jokainen asunto on omanlaisensa ja asunnon hinnan muodostumiseen vaikuttavat monet asiat. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä ottaa huomioon kirjallisessa hinta-arviossa kaikki asunnon ominaispiirteet ja antaa näiden pohjalta asunnostasi hinta-arvion, joka varmasti soveltuu tilanteeseesi. Asunnon ominaispiirteet välittyvät arvioitsijalle kohteesta otettujen kuvien ja tilaajan haastattelun perusteella

Osake- ja kiinteistökaupat tehdään myös jatkossa sähköisesti

Enää ei mennä pankkiin tekemään asuntokauppoja vaan ne tehdään jatkossa sähköisesti. Kunhan kaikki paperiset osakekirjat saadaan sähköiseen muotoon voi osakekaupat tehdä kotisohvalla. Kiinteistökauppa onnistuu jo nyt hyvin maanmittauslaitoksen ylläpitämässä sähköisessä kiinteistövaihdannan palvelussa. 

Arvokirjasta saat sähköisesti kirjallisen hinta-arvion lisäksi asunnon ja kiinteistön kauppakirja tai lahjakirjan. Perinteisellä tavalla laadimme myös ositussopimukset, perinnönjakokirjat.