Etusivu » Käypä arvo -Asunnon tai kiinteistön arviointi perunkirjoitusta varten

Käypä arvo -Asunnon tai kiinteistön arviointi perunkirjoitusta varten

Käypä arvo asunnosta tai kiinteistöstä tulee arvioida perunkirjoitusta varten. Perunkirjoitus on ensisijaisesti kuolinpesän veroilmoitus; perukirjaan merkitty omaisuuden käypä arvo määrittää kuolinpesän osakkaille tulevan perintöveron suuruuden.

Kun kuolinpesään kuuluva asunto tai kiinteistö myydään, tulee myynnin luovutusvoitosta maksaa luovutusvoittoveroa. Luovutusvoitto on hankintahinnan ja myyntihinnan välinen erotus. Kuolinpesään kuuluvan asunnon hankintahinta on perukirjaan merkitty arvo tai hankintahintana voi käyttää hankintahintaolettamaa, kumpi verotettavalle on edullisempi.

Ethän maksa liikaa perintöveroa ja minimoi luovutusvoiton vero!

Perintöveroa ja luovutusvoiton veroa ei kannata maksa liikaa eikä liian vähän. Koska perintöverotus suoritetaan omaisuuden arvioiden perusteella, kannattaa arviossa käyttää asiantuntijan apua!

Käypä arvo – miten asunnon tai kiinteistön arvo arvioidaan perukirjaan?

Verottajan ohjeistuksen mukaan perukirjaan merkitään asunnon tai kiinteistön käypä arvo. Käyvällä arvolla tarkoitetaan omaisuuden todennäköistä luovutus- eli myyntihintaa.

Käypä arvo -voiko arvioida itse?

Kuolinpesän osakas voi periaatteessa arvioida kuolinpesään kuuluvan asunnon todennäköisesti toteutuvan kauppahinnan itse vertailemalla omakotitaloa tai kesämökkiä Etuovi.com -internetpalvelussa myynnissä oleviin samankaltaisiin kohteisiin.  Saattaa kuitenkin käydä niin, että itse arvioi oman kodin arvon ylä- tai alakanttiin ja maksaa liian paljon tai vähän perintöveroa.

Järkevää on pyytää kiinteistövälittäjää määrittelemään asunnon arvoa.

Voit tilata helposti kiinteistönvälittäjän kirjallisen hinta-arvion perunkirjoitusta varten klikkaamalla tästä.

Käypä arvo – Miten arvioidaan?

Kiinteistönvälittäjä arvioi asunnon tai kiinteistön käyvän arvon eri menetelmiä käyttäen riippuen alueen markkinatilanteesta ja arvioitavan omaisuuden ominaisuuksista.  

Asunnon arvoa arvioidaan kauppa-arvo – tuottoarvo- tai kustannusarvomenetelmää käyttäen.

Perukirjaan ei voida merkitä kuin kiinteistön verotusarvoa. Kiinteistön verotusarvo on kaavamainen arvo, jonka Verohallinto vahvistaa kiinteistöverotusta varten. Tästä johtuen kiinteistöjen verotusarvot ovat yleensä käypää arvoa huomattavasti alempi, eikä niitä siksi voida pitää käypänä arvona.

Käypä arvo perukirjassa määrittää asunnon tai kiinteistön hankintahinnan

Kun kuolinpesään kuuluva asunto tai kiinteistö myydään, tulee myynnistä saadusta voitosta maksaa luovutusvoittoveroa. Luovutusvoitto lasketaan hankintahinnan ja myyntihinnan välisestä erotuksesta, josta sitten tulee maksaa luovutusvoittoa n. 30—34 % veroa.

Kuolinpesään kuuluvan asunnon tai kiinteistön hankintahinta katsotaan perukirjaan merkitystä arvosta. Toisena vaihtoehtona on käyttää hankintahintaolettamaa, joka on 20-40% myyntihinnasta riippuen omistusajasta.

Käypä arvo -Perukirjan arvoa korjata toteutuneen kauppahinnan perusteella!

Asuntojen ja kiinteistöjen hinnat voi laskea tai nousta rajustikin lyhyellä aikavälillä. Jos kuolinpesään kuuluva asunto myydään ja siitä saadaan enemmän tai vähemmän kuin perukirjaan merkitty arvo voidaan perukirjan arvoa korjata toteutuneen kauppahinnan perusteella!

Jos henkilö on menehtynyt vuonna 2022, voi perunkirjan korjauksen tehdä vielä 31.12.2025

Tilaa kiinteistönvälittäjän kirjallinen hinta-arvio perunkirjoitusta varten 150 € tästä

käypä arvo
Kiinteistönvälittäjä Maria Saarenpää on arvioinut ja myynyt kiinteistöjä vuodesta 2000

Veroasioissa pitää aina kääntyä ensisijaisesti veroasiantuntijan puoleen. Kuolinpesän verotukseen voit tutustua alla olevista Verottajan linkeistä:

Toiminta-alue Koko Suomi: Oulu, Kempele, Tyrnävä, Muhos,  Liminka, Oulunsalo, Vaala, Utajärvi, Haukipudas, Ii, Yli-Ii, Olhava, Kiiminki, Yli-Kiiminki, Pudasjärvi, Posio, Syöte, Taivalkoski, Ranua, Kuusamo, Ruka, Rovaniemi, Inari, Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Hämeenlinna, Iisalmi, Vaasa, Jyväskylä, Turku, Pori, Satakunta, Ulvila, Rauma, Harjavalta, Kokemäki, Nokia, Ylöjärvi, Lempäälä, Lappeenranta, Raisio, Naantali, Kankaanpää, Salo, Akaa‎, Alajärvi‎ , Alavus‎, Espoo, Forssa‎, Haapajärvi‎, Haapavesi‎, Hamina, Hanko,‎ Harjavalta,‎ Heinola‎, Helsinki‎, Huittinen‎, Hyvinkää,‎ Hämeenlinna‎, Iisalmi,‎ Ikaalinen, Imatra,‎ Joensuu,‎ Jyväskylä‎, Jämsä,‎ Järvenpää, Kaarina‎, Kajaani,  Kalajoki‎, Kangasala‎, Kankaanpää,‎ Kannus,‎ Karkkila‎ ,Kaskinen, Kauhajoki‎, Kauhava‎, Kauniainen‎ , Kemi‎, Kemijärvi‎, Kerava,‎ Keuruu, Kitee‎ ,Kiuruvesi, Kokemäki‎ ,Kokkola, Kotka Kouvola, Kristiinankaupunki‎, Kuhmo,  Kuopio‎, Kurikka , Kuusamo‎, Lahti, Laitila‎, Lappeenranta‎, Lapua, Lieksa‎, Lohja,‎ Loimaa‎, Loviisa,‎ Maarianhamina,‎ Mikkeli‎ Mänttä-Vilppula, Naantali‎, Nivala‎, Nokia, Nurmes‎, Raahe‎, Raasepori‎, Raisio, Rauma‎, Riihimäki‎, Rovaniemi‎, Saarijärvi, Salo,‎ Sastamala‎, Savonlinna, Seinäjoki,‎ Somero‎, Suonenjoki‎, Tampere, Tornio‎ Turku,‎ Ulvila,‎ Uusikaarlepyy,‎ Uusikaupunki,‎ Vaasa‎, Valkeakoski, Vantaa, ‎ Varkaus, Viitasaari, Virrat‎ ,Ylivieska, Ylöjärvi, ‎Ähtäri, Äänekoski